Pointilla

Cielenou selekciou a šľachtením jedlej Hlošiny okoličnatej (Elaeagnus umbellata) vznikli nové odrody tohto nenáročného a nie príliš známeho ovocia. Pointilla. Za svoje meno vďačí táto nová odroda drobným bielym bodkám na bobuliach. Všetky druhy sú nenáročné, najmä tepelne a sú odolné voči vetru. Darí sa im na chudobných pôdach a dokážu sa dobre vyrovnať s mestskou klímou. Na začiatku mája bohat rozkvitá bielymi, voňavými a hlavne medonosnými kvetmi. Plody sú veľké zhruba ako ríbezle o dozrievajú v septembri až októbri. Sú vhodné na priamu spotrebu alebo na ďalšie spracovanie ako marmelády, želé a kompóty. Po zbere je vhodné orezať najstaršie konáre aby si ker udržal svoj kompaktný tvar. Dorastá do výšky cca 3-5 metre. Pravidelným rezom je však vhodné rast obmedziť na výšku cca 2,5 metra. Nie sú samosprašné (samoopelivé) preto doporučujeme obe odrody pre vzájomné opeľovanie. Plody majú jemnú chuť, obsahujú veľa cukru a kyselín. V plnej zrelosti sú plody bez obsahu trieslovín, nemajú teda trpkú chuť.

_DSC0153